Szerelmesek Lakatjai, korcsolyázás, élményfürdő, kultúra és kirándulás – Pécs és környéke a romantika szerelmeseinek is tartogat kellemes meglepetéseket!

A tél végi depresszió egyik leghatásosabb ellenszere, ha kicsit kimozdulunk valakivel, akit nagyon szeretünk – például egy természeti kincsekben és kulturális értékekben is gazdag, kellemes helyre, ahol romantikában sincs hiány. Valahová, ami nincs túl közel, de túl messze sem, az ország bármely pontjáról jól megközelíthető, és pár nyugodt napot biztosít.

Fedezzétek fel Magyarország egyik legszebb városát és környékét, ami pároknak is tökéletes célpont, ha egy kis romantikára vágynak. Pécs, Orfű, Siklós és a Mecsek ideális Valentin napi helyszín, de a téli letargia egyik leghatásosabb ellenszere is!

Bár Baranya megye székhelye egy belvárosi csavargáshoz is tökéletes – felfedezni egy-egy hangulatos kávézót, vagy gyönyörködni a történelem építészeti emlékeiben – mi szeretnénk 5 olyan látnivalót ajánlani most a figyelmetekbe, amit könnyedén betervezhettek egy téli romantikus hétvégébe, ha Pécsett szálltok meg – főleg, ha igénybe veszitek kedvezményes Valentin napi, vagy Téli csomagunkat!

1. Korcsolyázás a befagyott Orfűi tavon!

Bizony, Orfű nemcsak nyáron szuper célpont és remek programhelyszín, hanem télen is. Azon túl, hogy az év első napját a vállalkozó szellemű helyiek egy jéghideg csobbanással köszöntötték idén, a befagyott tó remek korcsolyázási lehetőséget és látványra is páratlan élményt nyújt. Ha pedig épp nincs befagyva, egy kellemes sétára akkor is érdemes kilátogatni a Pécstől csak néhány kilométerre található, gyönyörű Orfűre!

2. Egy közös emlékkel gazdagítani a Szerelmesek Lakatjait

Magyarországon elsőként Pécsett vált népszerűvé az a szokás, hogy szerelmespárok egy közösen elhelyezett lakattal pecsételik meg egymás iránti érzéseiket. A több évtizednyi hagyománynak a helybéliek, diákok és turisták mellett hírességek, köztük Letícia spanyol hercegné és férje is adózott már. A pécsi lakatok eredetére többféle magyarázat is létezik. Vannak, akik úgy vélik, korábban is szerelmesek üzentek egymásnak így, de a leghitelesebb verzió az, hogy 1971-ben egy közeli középiskola diákjai helyezték el szekrényük lakatjait emlékül a Janus Pannonius utca vasrácsain. Manapság elsősorban turisták hagyják rajta kezük nyomát saját – vagy külön erre a célra csináltatott – lakatjaikkal. A lakaterdő valódi látványossággá nőtte ki magát az elmúlt évtizedek alatt, sokaknak ez az első dolog, ami eszükbe jut, ha Pécs városáról hallanak. A lakatok száma egyébként évente mintegy ötezer darabbal nő!

3. Szauna és wellness a Siklósi Élményfürdőben

Ki ne szeretne a téli hideg elől egy forró fürdőben és egy kellemes szaunában elbújni? Pécstől 29 kilométer távolságra, festői természeti és történelmi környezetben, a Siklósi Vár közelében találjátok meg a siklósi Thermal Spa-t, amely egész évben fogad látogatókat. Az egyedi környezetben álló strand minden szegletében igyekszik harmonizálni a környezettel: a medencéket körülvevő színes bástyák a várat idézik meg, belsejükben pedig meglepetés wellness élményekkel és különleges szauna szeánszokkal gazdagodhatnak az ide látogatók. A háromszintes, látványosan kialakított fürdő minden korosztály számára ideális kikapcsolódási lehetőséget biztosít – természetesen télen is. Ráadásul, ha a Corso Hotel Valentin napi, vagy Téli csomagját választjátok, 10% kedvezményt kaptok a belépőjegy árából!

Téli nyitva tartás:

  • Vasárnaptól csütörtökig: 10-20 óra (Fürdőtér zárása: 19:30)
  • Pénteken és szombaton: 10-22 óra (Fürdőtér zárása: 21:30)

4. Komolyzenei koncert a Pannon Filharmonikusok előadásában

Pécs városának szimfonikus zenekara, a Pannon Filharmonikusok több, mint 200 éves múlttal bír, manapság pedig az ország egyik meghatározó együttese, amely sikert sikerre halmoz. Napjainkban modern koncertzenekari formában az 1000 férőhelyes, világszínvonalú hangversenyteremmel bíró pécsi Kodály Központ rezidens zenekara. Ha még sosem voltál komolyzenei koncerten, tegyél itt egy próbát, hiszen semmihez sem hasonlítható, különleges élményt nyújt. Időzítsétek látogatásotokat egy olyan napra, amikor fellépnek – de a jegyet mindenképp érdemes korábban megvásárolni!

5. Kirándulás Zengővárkonyba

A Zengő lábánál, Pécstől mintegy 19 kilométer távolságra található Zengővárkony egy pici mesefalu, gyönyörű természeti környezetben, amit télen is érdemes felkeresni. A nagyjából 400 lelket számláló település tudatosan őrzi hagyományait, tájházzal és a Míves Tojás Múzeummal, amelynek anyaga nemrég, 2019 decemberében újult meg. A múzeum télen is nyitva tart, ráadásul idén virágvasárnapon Országos Ifjúsági Tojásfestő versenyt is rendeznek.

Természetesen ez csak a mi Top 5 pontunk – lehet, hogy te más dolgokat találsz romantikusnak? Pécs és környéke még számos látnivalót tartogat, mindenki felfedezhet benne valami szépet. Nézzetek be hozzánk!