Tévedés, hogy pihenni csak nyáron lehet. Sokan vannak, akiknek az ősz a kedvenc évszakuk, amikor már nincs nagy meleg, a természet pedig ezerféle színben pompázik. Ilyenkor jobban esik a séta, de egy forró ital is egy kellemes helyen.

Pécsett az a jó, hogy nemcsak a napsütéses órák száma magasabb a magyar átlagnál, de emellett minden mást is megtalál az idelátogató, ami az aktív és passzív pihenéshez szükséges: nyüzsgést és nyugalmat, kultúrát és romantikát, családos programokat és kiváló kirándulási lehetőségeket a karnyújtásnyira lévő természetben.

Ebben a cikkben összegyűjtöttük, miért érdemes ősszel is felkeresni Pécset!

A cikk végén ráadásul megtalálod a Corso Hotel kedvezményes őszi csomag ajánlatának részleteit is.

Pécsi Napok – nemcsak diákoknak

Pécs igazi egyetemváros, ami szeptembertől, az ősz beköszöntével támad fel igazán. Visszatérnek a diákok százai, új és régi ismerősök köszöntik egymást, mindezt pedig meg is kell ünnepelni. A Pécsi Napok azonban nemcsak a fiataloknak tartogatnak szórakozást, hiszen a főtértől kezdve a belváros számos pontján kínálja magát tucatnyi koncert és előadás, amelyek között az idősebbek, a gyerekek és a családok is megtalálják a nekik valót. Ez a pár nap ráadásul a gasztronómia és a borkultúra ünnepe is, egy igazi nyárbúcsúztató – őszköszöntő ünnep, amire idén szeptember 26-29-e között kerül sor.

Villányi Vörösbor Fesztivál

És ha már a boroknál járunk, ezt ki nem hagyhatjuk. Villány, Magyarország egyik kiemelkedő borvidéke az, amit ősszel mindenképp illik felkeresni. Ha pedig szeretnénk tetőzni ezt az élményt, akkor időzítsük utazásunkat az október 4-6. között megrendezésre kerülő Villányi Vörösbor Fesztiválra. A rendezvényen nemcsak a csodálatos borok és a hozzájuk tartozó ételkülönlegességek jutnak főszerephez, hanem a hagyományőrzés, a villányi tájegység sokszínű kulturális hagyománya, amelyek a palkonyai, villánykövesdi, villányi, nagyharsányi, kisharsányi műemlék pincesorokban, a siklósi körzet szórt dűlő pincéin és présházain is nyomot hagytak.

A több napig tartó fesztiválra közel 35 borászat és számos neves pincészet települ ki a régió védjegyének számító, kiváló vörösboraival.

Tudtad, hogy a Villányi Borvidék több védett természeti értékkel is rendelkezik? Ilyen például a Villányi-hegység keleti részén lévő Villányi Templom-hegy, ahol több őslénytani leletre is bukkantak már a régészek. Így ha már Villányban jártok, érdemes beiktatni egy frissítő kirándulást is a gasztronómiai kalandok mellé.

Az őszi Pécsről és Villányról ebben a videóban is találsz kiváló tippeket, a gyönyörű felvételekről nem is beszélve!

Mecseki túrák

Egy külön cikket is megérne, miért ellenállhatatlan a Mecsek ebben az évszakban, hiszen annyi a látnivaló arrafelé! Most csak a személyes kedvenceinket mutatjuk be, a teljesség igény nélkül. Leghíresebb lakója a város fölé emelkedő TV torony, ami 197 méterével Magyarország legmagasabb épülete is egyben, 1973 óta néz le a városra a Misina csúcsáról – mi pedig akár Badacsonyig elláthatunk róla tiszta időben. Az esténként díszkivilágításban pompázó toronyban egy üvegfalú kávézó is található, ahol kipihenhetjük a túra fáradalmait.

A Mecsek azonban még számos felfedezni valót rejt magában, amelyekről ebben a cikkben már ejtettünk szót. Ősszel érdemes új területeket is meghódítani, például a Nyugat-Mecsekből kiemelkedő, vörös homokkőből álló, lélegzetelállító szikláiról nevezetes Jakab-hegyet, vagy a kastéllyal, arborétummal rendelkező, teljesen felújított kelet-mecseki Püspökszentlászlót, ami kiváló helyszín megnyugvásra, elvonulásra, és a természet szépségeinek (újra) felfedezésére.

A Mecsek legmagasabb csúcsa, a Zengő 682 méter magas. Pécstől északkeleti irányban, a Kelet-Mecsekben fekszik, ha nálunk szállsz meg, egyszerűen nem lehet kihagyni. A csúcson egy kis kilátót találsz, ahonnan látszanak a Zengővár romjai. A torony tetejéről csodás panoráma tárul eléd, amely Dunántúl teljes déli részét felöleli.

Nem szeretnél nagyon messzire menni a szállástól? A kis, eldugott település, Óbánya mindössze 20 kilométerre található Pécstől. Habár egyutcás falu, mégis képes elvarázsolni az oda látogatókat. A gyönyörűen felújított, csobogó patak mentén álló falucskából szintén számos túraútvonal indul – ha mégis elcsábulnál – melynek keretében pisztrángos tavakat találsz, vagy megpillanthatod a Ferde-vízesést és a Csepegő-sziklát.

Vissza a városba – Tettye és Pécs belvárosa

Térj vissza a túráról Pécsre Tettyén keresztül, ami nemcsak az idelátogatók, hanem a pécsiek kedvelt kirándulóhelye is. Van itt egykor lakásoknak is otthont adó mésztufa-barlang, a sziklafal tetején pedig a Balázs-pihenő vár, de útközben mindenképp érdemes megállni a Havi-hegyi kápolnánál. A kápolnát az 1697-es pestisjárvány emlékére építették, az építőanyagot emberi erővel hordták a hegyre, a kertjében található mandulafát pedig már többször választották Európa legszebb fájává – nem véletlenül. A Havi-hegyről ráadásul pompás kilátás nyílik a városra.

Ha belefáradtatok a túrázásba, eljött a kultúra ideje! Ehhez keresve sem lehetne jobb helyszínt találni a Csontváry és a Vasarely múzeumoknál, vagy a Zsolnay-Negyednél, ahol az állandó, a Zsolnay világát bemutató kiállítások mellett egészen november 10-ig tart nyitva a mintegy hatvan alkotást, köztük fotókat is felvonultató Munkácsy tárlat. A Zsolnay-Negyed felfedezéséhez mi is adunk egy kis ajándékot, hiszen őszi csomagajánlatunk részei azok a kuponok, amelyekkel 10% kedvezménnyel tekinthetitek meg a negyed egy tetszőleges kiállítását, valamint 20%-kal olcsóbban léphettek be a Pécs jelképének számító Gázi Kászim Dzsámiba, vagy a Székesegyházba is.

Ha minderről lemaradnátok, akkor is biztosan találtok kedvetekhez illő programot a Pécsi Nemzeti Színház társulata és a világhírű Pécsi Balett előadásai között. Íme még néhány tipp korábbi blogcikkünkből!

A városban való közlekedéshez jelképes áron biztosítunk kerékpárt, de rossz idő esetén dönthettek úgy is, hogy a hotelben pihenitek ki az év eddigi fáradalmait. Nálunk négycsillagos kényeztetés és figyelem, plusz ajándék ital és őszi vitamintál vár, éttermünkben pedig finom kávékat és koktélokat is kóstolhattok.

Élmények ősszel is

Ha a nyaralást szeretnétek összekötni egy kellemes wellness fürdőzéssel, vagy épp elromlott az idő, használjátok fel az őszi kuponcsomag részeként nektek járó kedvezményes belépőjegyet a siklósi élményfürdőbea pécsi és pécs környéki fürdőkről itt olvashattok részletesen – és a Bikali Élménybirtokra szóló kuponnal is meglepünk benneteket a becsekkoláskor.

A lista bizony még hosszúra nyúlna, de a lényeg úgyis egy: találd meg az őszben a romantikát és a szépséget, és töltődj pár napot Magyarország egyik legszebb városában, látogass el hozzánk!

A Superior szobára szóló őszi csomagunk 2fő/2éj számára 54.900 Ft-ba kerül, a csomagba tartozó kedvezményeket pedig itt találod meg részletesen »» https://corsohotel.hu/oszi-varosnezes-pecsen/

Szeretettel várunk!